Sluiten
Smartphone icoon +31 (0)314 651473 Vergrootglas icoon Sluiten icoon Hart icoon

Afwerking

Er zijn diverse manieren om hout af te werken en effectief te beschermen: lak, olie en overlakbare olie met lak.
Kant-en-klaar parket zoals lamel, wordt standaard reeds geschuurd en afgewerkt afgeleverd.
De ambachtelijke vloeren, zoals traditioneel parket, worden ter plaatse afgewerkt waarbij men de keuze van de afwerking zelf kan bepalen.

Lak

Kiest u voor lak dan kiest u voor de meest gebruiksvriendelijke afwerking. Over lak bestaan veel vooroordelen uit het glimmende en vergelende tijdperk, maar de moderne lakken zijn mat en helder, meestal sneldrogend en stinken niet.


Uiterlijk
Verzegelt de houtporie volledig, geeft hierdoor wat weerlicht (matte glans). Hierbij worden op het hout meerdere lagen lak ter bescherming aangebracht, die daags daarna beloopbaar zijn. Daarmee wordt een sterke slijtlaag verkregen. Hoofdzakelijk worden zijdematte lakken toegepast. Een gelakte vloer zal echter altijd enigszins glanzen, waardoor kleine beschadigingen of oneffenheden eerder zullen opvallen, vooral bij ‘strijklicht’.

Deze kleine ongemakken worden echter meer dan goedgemaakt door het eenvoudige onderhoud van een gelakte vloer.


Woonsituatie

Minder geschikt voor een leven met grote honden (krassen). Vaak kiezen gezinnen lak gedurende de ‘kruipleeftijd’ van de kinderen, na een jaar of tien wordt na het schuren voor een olielaag gekozen.

Olie

Olie vergt meer onderhoud dan lak. De meeste houtliefhebbers vinden olie echter het mooist om te zien. Olie is na droging erg mat en hierdoor tonen evt. krassen minder. Herstelbaar! Ingelopen vuil is zo nodig met staalwol (‘00’) te verwijderen.

Olie dringt diep in de poriën. Doordat dit niet gelijkmatig gebeurd kan het voorkomen dat een olievloer de eerste periode vlekkerig oogt. Dit zal na loop van tijd ondermeer door het onderhoud verminderen.

Een olievloer is de eerste periode gevoeliger voor vocht dan een lakvloer. Dit komt doordat de porie van het hout eerst gevuld moet worden met de olie waardoor hij beter vochtbestendig wordt.


Uiterlijk

Olie versterkt de eigen kleur en nerfstructuur van de vloer. Matte uitstraling. Een vloer die afgewerkt is met olie oogt niet zo ‘clean’ als een gelakte vloer, waarbij menigeen de neiging heeft deze ‘nieuw’ te willen houden. Toch wordt er van een olievloer gezegd dat deze door het onderhoud en er op te leven deze naar loop van tijd alsmaar mooier wordt.

Woonsituatie

Omdat een olievloer herstelbaar is kan het in bijna alle gevallen worden toegepast. Omdat olie mat is zie je krassen minder (hondennagels).