Sluiten
Smartphone icoon +31 (0)314 651473 Vergrootglas icoon Sluiten icoon Hart icoon

De hardheid en tekening van hout

De hardheid van uw parket wordt bepaald door de gebruikte houtsoort. De hardheid van hout bepaalt mede de weerstand tegen beschadigingen. Het lijkt dan ook logisch te veronderstellen dat de hardheid van het hout bepalend is voor de kwaliteit van het parket. Dat is echter maar gedeeltelijk waar. Hetzelfde geldt ook min of meer voor de tekening van de houtstructuur, Een sortering hardhout, praktisch zonder tekening en geheel zonder noest, lijkt ideaal. Een strak glanzende vloer, egaal gekleurd en zonder zichtbare overgang lijkt toch de perfecte parketvloer? Ook dat is niet helemaal waar.

Ter toelichting het volgende: De hardheid van hout wordt uitgedrukt in een getal. Hoe hoger het getal, hoe harder het hout. Het getal komt overeen met het aantal kilogrammen, dat een vallend voorwerp op de te testen houtsoort zwaar moet zijn om een deukje van een bepaalde afmeting te veroorzaken. Op de bijgaande PDF vindt u een tabel met een overzicht van de meest gebruikte houtsoorten en hun hardheid.

Grenen is lang niet zo hard als beuken, er zijn houtsoorten die weer veel harder dan beuken zijn. Maar iedere houtsoort is te beschadigen. En nu terugkomend op de ‘steriele’ sortering van een harde houtsoort, bijna zonder tekening en noest: hier zal een relatief klein deukje meer opvallen dan de (grotere) deuk in grenen met een levendige tekening.

Het is dus niet zonder meer aan te raden op zoek te gaan naar extreem hard en egaal parket. Een levendige, boeiende sortering zal langer mooi blijven en in het gebruik zelfs praktischer blijken te zijn.

Samenvattend: Het belang van een harde houtsoort is maar betrekkelijk. Bij uw keuze dient u zich in de eerste plaats te laten leiden door –enerzijds- uw smaak, en de praktische toepasbaarheid anderzijds. Met deze gegevens zal het voor een ervaren parketspecialist zeker niet moeilijk om met u tot een juiste keuze te komen.