Sluiten
Smartphone icoon +31 (0)314 651473 Vergrootglas icoon Sluiten icoon Hart icoon

Duurzaamheid van het parket

Een goed onderhouden vloer slijt niet. Zoals eerder gezegd: het is immers de lak of olielaag die slijt. Die laag, mits tijdig vernieuwd, zal het hout beschermen. Tijdig onderhoud is de sleutel tot tijdloos parket. Pas bij schuren treedt er slijtage van het parket op. Bij die behandeling wordt ca. 1 mm van het hout afgeschuurd. Er vanuit gaande dat u uw vloer na 7-12 voor het eerst laat schuren, is er met deze gegevens voor de verschillende typen parket een ‘modale’ levensduur te berekenen. Een meerlaagsvloer met een toplaag van 3 á 4 mm kan minstens 2 maal geschuurd worden en zal minimaal 20 á 30 jaar mee gaan. En een massief houten vloer gaat levenslang of generaties lang mee. Wanneer u dan ook de prijs van parket afzet tegen de levensduur zal het duidelijk zijn dat parket –op termijn de goedkoopste vloerbedekkingen is!

Tips voor onbezorgd parketplezier

  • Zorg voor een flinke deurmat direct achter de voordeur, u beschermt er uw parketvloer mee.
  • Werk het luik achter de deur weg met een overmaatse deurmat, liefst van wand tot wand; een smal randje parket om de mat heen voldoet in de praktijk slecht.
  • Houdt u door het jaar heen de luchtvochtigheid in de ruimten in de gaten en bevochtig indien nodig extra bij.
  • Zet geen plantenbakken met poreuze pot direct op de parketvloer, maar op vilt.
  • Huisdieren? Plak een stukje plasticfolie of leg een kleedje op het parket waar zij te eten krijgen.
  • Zand op de vloer werkt als schuurpapier; op tijd stofzuigen voorkomt onnodige slijtage.

Tenslotte
Uw parketvloer is een gebruiksvoorwerp, geen siervoorwerp. Accepteer dat er na verloop van tijd ‘leefsporen’ in de vloer ontstaan. Het is een bewijs dat er in uw huis geleefd wordt.