Sluiten
Smartphone icoon +31 (0)314 651473 Vergrootglas icoon Sluiten icoon Hart icoon

Olie

Olie vergt zeker in het begin wat meer onderhoud dan lak. De meeste houtliefhebbers vinden olie echter het mooist om te zien. Olie is na droging erg mat en hierdoor tonen evt. krassen minder. Herstelbaar! Ingelopen vuil is zo nodig met staalwol (‘00’) i.c.m. onderhoudsolie te verwijderen. Olie dringt diep in de poriën. Wanneer oliën van de vloer niet gelijkmatig of te dik gebeurd kan het voorkomen dat een olievloer de eerste periode vlekkerig oogt. Dit zal na verloop van tijd ondermeer door het belopen ervan en dweilen verminderen.

Een olievloer is de eerste periode gevoeliger voor vocht dan een lakvloer. Dit komt doordat de porie van het hout eerst gevuld moet worden met de olie waardoor hij beter vochtbestendig wordt.
Nadat de vloer met olie is verzadigd is het enkel nodig om plaatselijk plekken bij te houden en zijn krassen/ vlekken makkelijker bij te werken. Dit laatste kan in veel gevallen wel voor kleur en glansverschil zorgen.

Uiterlijk
Olie versterkt de eigen kleur en nerfstructuur van de vloer en heeft een matte uitstraling. Ook zijn er bij olie tientallen kleuren mogelijk waarmee de vloer lichter of donkerder gemaakt kan worden.
Een vloer die afgewerkt is met olie oogt niet zo ‘clean’ als een gelakte vloer, waarbij menigeen de neiging heeft deze ‘nieuw’ te willen houden. Toch wordt er van een olievloer gezegd dat deze door het onderhoud en er op te leven naar verloop van tijd alsmaar mooier wordt.

Woonsituatie
Omdat een olievloer herstelbaar is kan het in bijna alle gevallen worden toegepast. Omdat olie mat is zie je krassen minder (hondennagels).